Lansare platforma www.gender.monitor.md


În Moldova a fost lansată prima platformă de denunțare a cazurilor de violență față de femei 

în alegeri: www.gender.monitor.md

 

Pornind de la experiența Platformei pentru Egalitate de Gen de monitorizarea a sexismului și violenței împotriva femeilor (VÎFA) în alegeri ne-am propus să creăm un instrument prin care cetățenii să poată semnala în spațiul public și în adresa diferitor autorități, despre cazurile de discriminare de gen, sexismul și mesajele instigatoare la discriminare. 

 

În acest sens, Platforma pentru Egalitate de Gen în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația Femeia pentru Societate Contemporană și Gender-Centru cu suportul UN Women Moldova a lansat astăzi www.gender.monitor.md – platforma online de denunțare a cazurilor de discriminare de gen, mesajelor sexiste și violenței împotriva femeilor. 

 

Trebuie să subliniem cinci aspecte semnificative ale violenței electorale:

 

1.  ​Violenţa electorală se poate manifesta sub mai multe forme: de la întreruperea sau întârzierea procesului de votare, până la intimidări coercitive și ameninţarea alegătorilor/oarelor, a susţinătorilor/oarelor politici/ce și a funcţionarilor/relor electorali/le cu abuzuri fizice, psihologice sau sexuale.

2.  ​Se recurge la violenţă electorală pentru a atinge un obiectiv politic, care poate să fie diferit în funcție de cine este făptașul/a – agenţi publici, partidele politice sau alte grupuri care urmăresc un interes în rezultatul unui proces politic.

3.  ​Violența electorală poate apărea în timpul oricărei etape a ciclului electoral: de la înregistrarea alegătorilor, campaniile politice și ziua votării, până la anunțarea rezultatelor și formarea guvernului.

4.  ​Definiţiile standard ale violenței electorale sunt neutre din punctul de vedere al genului. Deşi violența electorală nu exclude în mod deliberat femeile sau luarea în considerare a motivațiilor de gen, raportarea comună a părților interesate politice și tipurile de violență au dus, în general, la înțelegeri și analize care erau orientate spre bărbați sau în care nu se ținea cont de dimensiunea de gen. 

5.  ​În majoritatea analizelor despre violența din motive electorale s-a pus accentul pe sfera publică, adesea trecându-se cu vederea potențialele forme de violență privată sau de violență în familie. Violenţa publică, din perspectivă de gen, a fost neglijată, iar VÎFA, din perspectivă politică, care are loc în familie și comunitate este pe larg invizibilă.

 

Cornelia Călin, analistă a Asociației Promo-LEX, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen a menționat: ”deși suntem în secolul XXI și situația în domeniul egalității de gen a atins anumite progrese, mai este necesar un efort suplimentar, consolidat de combatere a stereotipurilor de gen, a violenței împotriva femeilor din viața politică, a discursului sexist la care sunt supuse acestea. Prin acest instrument propice vom cartografia abuzurile cu care se confruntă femeile candidate în actuala campanie electorală, dar și în următoarele ”. 

 

Conform datelor colectate în cadrul dezbaterilor publice, 52% din candidate s-au confruntat cu violență în timpul alegerilor, 43% din activistele electorale au fost supuse agresiunii, mesajului de ură și violenței în timpul alegerilor, iar 45% din intervievate au fost martore la cazuri de violență împotriva altor femei, participante la procesul electoral, însă numai 15% dintre acestea au raportat cazurile de violență.

 

Veronica Lupu, Președinta Asociație Femeia pentru Societate Contemporană,  Vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen a menționat: „Participanții în campania electorală, fiecare femeie și bărbat, în egală măsură victime ale sexismului, vor avea posibilitatea să denunțe și să beneficieze de asistența cuvenită”.

Platforma gender.monitor.md este disponibilă publicului larg. În mod special, încurajăm cetățenii să fie responsabili și să raporteze semnalări, adăugând probe, cum ar fi fișierele foto sau text și/sau sesizări oficiale în adresa instituțiilor de resort pentru a contribui la asigurarea responsabilizării publice cu privire la procesul de desfășurare a campaniei electorale nediscriminatorie și non-sexistă. 

 

Svetlana Andrieș, UN Women Moldova: „Platforma va fi acel instrument prin care se vor face sesizările, dar în același timp va păstra caracterul confidențial al persoanei sau a elementului care oferă dovezile. Scopul este de a colecta sesizările și de a urmări care vor fi actorii următoarelor etape care vor fi întreprinse. În perioada scurtă până la alegeri, vrem să încercăm maxim să distribuim această informație partidelor care participă în cursa electorală.”

 

Mass-media este încurajată să preia informațiile de interes public de pe această platformă pentru a le aduce la cunoștința societății, iar autoritățile, în măsura informațiilor care vor fi disponibile, să se auto-sesizeze pentru stoparea anumitor încălcări sau oferirea asistenței necesare cetățenilor.   

 

Dacă doriți să adăugați o semnalare pe harta platformei, este necesară autentificarea printr-un cont Google, Facebook sau Odnoklassniki. Autentificarea este necesară pentru a ne asigura că problema este sesizată de o persoană reală, fiind astfel evitate semnalările de tip spam. Suplimentar, Platforma pentru Egalitate de Gen va utiliza un filtru de verificare uman, adică o persoană, care se va asigura că informațiile plasate pe această pagină nu conțin date cu caracter personal, nu instigă la ură sau discriminare, nu conțin expresii licențioase etc.

Vizualizarea informațiilor plasate pe această platformă, precum și descărcarea modelelor de formulare de sesizare a autorităților este liberă, fără nici un fel de autentificare.