Prevenirea discursului sexist și a violenţei împotriva femeilor în alegeri (VIFA)


Platforma pentru Egalitate de Gen (PEG) cu susținerea UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei, organizează o serie  de evenimente online în domeniul prevenirii și combaterii discursului sexist și violenței împotriva femeilor în alegeri.

In data de 11 iunie a avut loc primul webinarul  cu tematica  “Prevenirea discursului sexist și a violenţei  împotriva femeilor în alegeri (VIFA)”. Evenimentul este realizat de Platforma pentruu Egalitate de Gen în parteneriat cu Asociația Femeia pentru Societatea Contemporană (membră a PEG )La eveniment au participat reprezentanții/-tele partidelor politice, ONG-uri și mass media.

Scopul întrunirilor este de a facilita dialogul cu actorii politici și alți/alte participante la procesele electorale privind prevenirea și combaterea sexismului, discursului instigator la discriminare și a violenței împotriva femeilor în alegeri, recunoașterea fenomenelor respective, sesizarea și raportarea acestora către structurile de resort. Evenimentele sunt destinate membrilor/membrelor partidelor politice, formatorilor/-oarelor de opinie, reprezentanților/-te lor societății civile și mass-media, precum și altor părți interesate.

„În procesele electorale, femeile sunt afectate de violența în bază de gen. Acest lucru se întâmplă și din cauza stereotipurilor existente care poziționează femeia în alte domenii decât viața publică. Ceea ce discutăm astăzi, este rezultatul parteneriatului nostru de durată cu Suedia și societatea civilă pentru a promova femeile în pozițiile de luare a deciziilor, pentru a promova femeile să participe în procesele electorale și să contribuie activ la schimbări în codul electoral și legislație pentru ca femeile să treacă peste barierele impuse și să aibă posibilitatea să candideze pentru funcții înalte în stat”, a menționat Dominika Stojanoska, reprezentanta UN Women Moldova.

In cadrul evenimentului a fost incurajat raportarea si denuntarea cazurilor de discutsul sexist, mesaj instigator la discriminare utilizînd inclusiv mecanismului de raportare gender.monitor.md.

Platforma gender.monitor.md este un instrument online de tip ushahidi creat pentru colectarea, stocarea și ilustrarea geografică a cazurilor de violență (verbală, fizică, psihică) asupra femeilor în alegeri, a cazurilor de discriminare de gen și sexism. Punctul forte al acestei platforme este oferirea posibilității tuturor subiecților comunitari să se implice și să raporteze aceste cazuri de violență și de încălcare a drepturilor fundamentale ale femeilor de a participa la viața publică și politică.

Gender.monitor.md este creată de către Platforma pentru Egalitate de Gen și administrată de către Asociația Promo-LEX, organizație membră a Platformei pentru Egalitate de Gen. Această platformă online a fost creată pentru cartografierea cazurilor de sexism din spațiul public și a cazurilor de violență împotriva femeilor din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în special, și a femeilor în politică în general.

 

Această activitatea este  realizată în cadrul proiectului „Combaterea sexismului, discursului sexist şi VIFA” implementat de Platforma pentru Egalitate de Gen, cu susținerea UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei. Proiectul este  implementat în consorțiu cu Asociația Promo-LEX, Asociația Femeia pentru Societate Contemporană, AFINA, RCTV MEMORIA și Gender-Centru.